Sharmila Thakoer

Publicatiedatum 18 maart 2024

In de consultancywereld zijn er professionals wiens verhaal van toewijding en groei anderen inspireren. Sharmila Thakoer, een ervaren manager en strategisch adviseur, is zo'n inspirerende persoon. Ze werkt als consultant bij ICQ-Talent Profs en brengt haar expertise en visie in om organisaties te ondersteunen.

Sharmila's reis begon jaren geleden, toen ze de beslissing nam om buiten haar comfortzone te treden en nieuwe uitdagingen aan te gaan. En daar is ze nog steeds blij mee. Het was geen toeval dat haar pad kruiste met ICQ-Talent Profs. De directeur van het bedrijf ontdekte haar profiel op LinkedIn en zag potentieel. "Wat ik bijzonder waardeer aan ICQ-Talent Profs is de mensgerichte aanpak van de organisatie. Daarmee is mijn vertrouwen gewonnen," legt ze uit. Dit gevoel werd versterkt tijdens hun prettige kennismakingsgesprek, waarbij er van beide kanten een goede klik was.

Voor Sharmila is werken bij ICQ-Talent Profs meer dan alleen een baan. Het is een kans om haar passie voor verandering en vooruitgang te combineren met een mensgerichte benadering. "Ik vind het prettig om de ruimte te hebben om de gewenste resultaten te kunnen behalen. En als ik die ruimte krijg, voel ik de vrijheid om mijn creativiteit in te zetten. Een goede connectie met de opdrachtgever vind ik daarbij erg belangrijk," deelt ze.

Sharmila’s achtergrond als ervaren manager en strategisch adviseur heeft haar gevormd tot een veelzijdige professional die conceptueel denken naadloos kan combineren met hands-on uitvoering. Ze beschrijft haar werkwijze als volgt: "Ik ben bedreven in het creëren van de juiste dynamiek, het leggen van verbindingen en het bevorderen van vooruitgang. Mijn focus ligt altijd op het menselijke aspect, waarbij ik met plezier en voldoening streef naar het behalen van optimale resultaten. Mijn aanpak omvat een rijke mix van managementvaardigheden, expertise in organisatiewetenschappen, verandermanagement, bestuurskunde en economie, die ik combineer met mijn unieke persoonlijke eigenschappen."

Een van de meest bijzondere projecten waar Sharmila aan heeft gewerkt, betreft een grote reorganisatie waarbij ze verantwoordelijk was voor het bundelen van subsidie-uitvoeringsafdelingen van verschillende ministeries. "Er was onzekerheid en daardoor soms ook weerstand. Van de personen uit alle lagen van de organisaties, medezeggenschapsraden en vakbonden kreeg ik het vertrouwen. Dit is ook uitgesproken en dat heeft mij enorm geraakt”. 

Op de vraag hoe ze zichzelf in drie woorden zou omschrijven, antwoord ze: “Via samenspel creëer ik samenhang en kom ik tot resultaten waarmee de organisatie verder kan. Als klassiek middelste kind, vind ik het belangrijk om te verbinden en doe ik dat van nature, ongeacht de onderliggende belangen."

Naast haar talent voor verbinden, is Sharmila een meester in het bestrijken van het spectrum van vormer tot en met afmaker. "Ik kan niet alleen conceptueel en strategisch denken maar ook tactisch en operationeel handelen, waardoor ik de buiten- en binnen omgeving met elkaar in lijn kan brengen," legt ze uit. "Ik houd ervan om dingen beter en mooier te maken," voegt ze toe. “Of het nu gaat om het opknappen van spullen in mijn privéleven of het zoeken naar mogelijkheden voor verbetering in mijn professionele rol, ik zet me altijd in om positieve veranderingen teweeg te brengen.”

Een tikkeltje onorthodox, zoals ze zichzelf beschrijft, is ze ook. "Door mijn sociale benaderbaarheid, willen mensen zich openstellen voor mij, mijn zienswijze en voorstellen," zegt ze. "Dit wordt versterkt doordat ik vanuit mijn stevigheid mensen dichtbij kan laten komen, ik kan makkelijk laten zien wie ik ben. Hierdoor krijg ik de ruimte en het vertrouwen om te kunnen handelen."

Consultancy draait voor haar niet alleen om het leveren van resultaten, maar ook om het omarmen van uitdagingen en het leren van nieuwe lessen. "Dat je soms moet loslaten als het absorptievermogen van de participanten dat niet aankan. Dan is het goed om ruimte te geven voor mensen om te kunnen absorberen en zelf een stap terug te doen, te temporiseren dus," deelt ze als een van haar belangrijkste lessen. 
Haar advies aan aspirant-consultants is net zo inspirerend als zij zelf is: "Wees jezelf en laat je eigen unieke kleur zien. Niemand heeft er iets aan als je je als een ander of beige gaat gedragen."

In haar kijk op de toekomst zegt ze: "Voor mij zijn mijn persoonlijke doelen en dromen de drijvende kracht achter mijn toekomstplannen als consultant. Ik beschouw mijn droom als een kompas dat mij zowel professioneel als persoonlijk leidt. Inspiratie vind ik in quotes zoals "Je ne cherche pas, je trouve" (Ik zoek niet, ik vind), die de kracht van openheid voor nieuwe kansen benadrukt. En "Relax, nothing is under control" helpt me te relativeren en te accepteren dat niet alles in het leven te controleren is. Om een gezonde balans tussen werk en privéleven te bewaren, maak ik na een lange dag bewust tijd om te ontspannen. Ik geniet dan van muziek, een goed glas wijn, boeiende gesprekken en inspirerende trainingen. Dit alles draagt bij aan mijn welzijn en gevoel van voldoening”.