Brede Welvaart en Impact Ondernemen horen thuis in het regeerakkoord

Impact Ondernemen hoort thuis in het regeerakkoord

Publicatiedatum 25 april 2023

De 80 partners van de City Deal Impact Ondernemen roepen de informateur en het nieuwe kabinet op Impact Ondernemen te omarmen en zo met snelheid de economie te modelleren naar meer positieve impact op natuur en samenleving. De Nederlandse samenleving is klaar voor toekomstbestendige economische modellen waar Brede Welvaart de norm is. Impact Ondernemen en brede welvaart verdienen een centrale plaats in het regeerakkoord.

Brede Welvaart Economie of Impact Economie begint bij impact ondernemen
Ondernemers hebben de medeverantwoordelijkheid om het voortouw te nemen en een inclusieve – en duurzame leefomgeving als hoge prioriteit te stellen. Pijlers voor succes zijn daarvoor nodig: een portefeuillehouder voor Brede Welvaart, een landelijk, gevalideerd impact meetinstrumentarium, een impactvol belastingstelsel en opschaling van het Impact ecosysteem in Nederland. In de brief doen de 80 partners concrete voorstellen en aanbevelingen. Link naar de brief.

Er staat veel op het spel
Gezondheid, ecologie (natuur, water, biodiversiteit, klimaat, energie) en leefmilieu staan steeds verder onder druk en maken ingrijpen noodzakelijk. Snelle vergrijzing, het coronavirus, mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en de noodzaak van een inclusieve maatschappij, waarin iedereen mee kan doen ongeacht geslacht, afkomst, arbeidsvermogen, leeftijd of seksuele oriëntatie zijn enkele grote ontwikkelingen die nopen tot blijvende overheidsbetrokkenheid. En als we doorgaan met stimuleren van een economie die enkel financieel gedreven is, dan weten we één ding zeker: disruptie van samenleving en natuur wordt onomkeerbaar door verdere uitputting van de aarde, nog grotere verschillen tussen arm en rijk (zoals bijvoorbeeld tussen huisbezitters en huurders en flex – en vaste medewerkers), en extreme scheefgroei tussen kapitaal en arbeid.

Nederland is klaar voor Impact Economie
De nieuwe koers van VNO-NCW en MKB Nederland in de Agenda NL 2030 ‘Ondernemen voor brede welvaart’ onderschrijft de beweging van een transitie naar een economie die een positieve impact op samenleving en natuur maakt. Recent onderzoek laat zien dat ongeveer 75% van de inwoners in de G20 deze ontwikkeling onderschrijft. Het onlangs gepubliceerde IPCC-rapport heeft onomstotelijk helder gemaakt dat we hiermee snelheid moeten maken ook.

De Nederlandse samenleving zoekt andere/ nieuwe spelregels dan die de huidige economie gevormd hebben en richt zich op ander economisch denken waarin brede welvaart centraal staat. Steeds meer overheden, maar ook bedrijven en onderwijsinstituten zien de noodzaak om aan te sluiten bij dit perspectief. COVID-19 heeft nog eens extra aangetoond: de gezondheid van mensen en omgeving zijn onlosmakelijk met de economie verbonden. Een sectorale focus brengt grote welvaartrisico’s met zich mee. Brede Welvaart focust niet alleen op economische groei, maar heeft ook oog voor de gevolgen én kansen van deze groei op mens en milieu en op de generaties na ons. Dit vraagt om meer samenwerking, niet alleen binnen en tussen overheden, maar ook tussen verschillende sectoren.

City Deal Impact Ondernemen verdiept, versnelt en brengt verder
De op 11 maart 2021 gesloten City Deal Impact Ondernemen is een door 80 partijen ondertekende publiek- private samenwerking. In de City Deal wordt gewerkt aan diverse publiek-private activiteiten. De partners brengen samen het ecosysteem van de impact Economie de komende drie jaar verder en verdiepen en versnellen de bestaande beweging van Impact Ondernemen. Door zowel maatschappelijke als private partners binnen de City Deal te verbinden en doorbraken te realiseren met lopende programma’s en activiteiten van deze partners.