Hans Kuitert

Publicatiedatum 28 augustus 2023

Hans Kuitert (52) komt oorspronkelijk uit Leeuwarden maar woont nu, met zijn partner Pyta en hun 2 zonen (15 en 17) in Loo, een klein dorp aan de Rijn ten oosten van Arnhem. Hans is een echte bouwer, of het nou aan organisaties, aan teams of aan materiele zaken is: Het lukt hem. Ooit kocht hij in Italië een Jaguar die hij helemaal terugbracht in perfecte staat. Die Jaguar is inmiddels verkocht, een volgend project staat op de rol: Het ombouwen van een oud busje tot een volledig geoutilleerde camper. ‘Ik heb er nog geen tijd voor gehad helaas, ik heb ook nog een oud huis dat schreeuwt om aandacht, dus dat ga ik eerst maar eens aanpakken. Maar die camper, die komt er zeker!’

Het ondernemerschap zit er bij het hele gezin duidelijk in. Zijn vrouw is ondernemer, zijn oudste zoon schreef zich onlangs in bij de Kamer van Koophandel en ook Hans zelf is ruim 10 jaar als ZZP’er werkzaam geweest in zijn vakgebied.

De carrière van Hans begint na zijn studie in Groningen bij Pharma Bio Research, waar hij query’s programmeert om de onderzoeksdata te valideren. Vervolgens maakt hij de stap naar Logica, nog voor de samensmelting met CMG. ‘Toen het nog echt het originele geitenwollensokken en sandalen bedrijf was, heerlijk vond ik dat’. Van daaruit werkt hij voor de Belastingdienst en KPN. Vervolgens maakt Hans de overstap naar het veel kleinere UCC in Nieuwegein. Waarom hij dat deed? ‘Ik zocht echt naar een werkgever met die no-nonsense cultuur en wilde weer onderdeel zijn van een team van doeners’ iets dat in zijn laatste periode bij Logica echt verdwenen was.

Via een vast dienstverband bij de Belastingdienst maakt hij uiteindelijk in 2007 de stap naar het ondernemerschap. ‘Ik heb geen dag zonder werk gezeten. Eerst ruim twee jaar bij de Politie, toen bij Menzis, Kadaster, Gemeente Amsterdam en in 2014 weer terug bij de Politie.' Daar gebeurde vervolgens iets dat zijn plannen als ondernemer zou veranderen. ‘Eind 2016 kwam mijn directe opdrachtgever te overlijden. We hadden een goede band en samen ook kennis van de gehele IV-organisatie van de Politie in Oost-Nederland. Om redenen heb ik toen besloten in dienst te gaan van de Politie’.

Er volgde een fantastische periode waarin Hans ervaarde dat de Politie echt één grote familie is. Eind 2019 maakte hij de overstap naar de politiestaf in Oost-Nederland. In die rol was hij naast leidinggevende ook medeverantwoordelijk voor innovatie en voor het vakgebied projectmanagement en de ontwikkeling van een afdeling die bestond uit ruim 50 medewerkers. Na een mooie tijd besluit Hans afscheid te nemen van de Politie.

ICQ Groep kent Hans al langer. In zijn rol als projectmanager bij de Gemeente Amsterdam huurde hij de professionals van ICQ-Flex Profs in. Ook zorgde het lijntje met ICQ voor een mooie opdracht bij de Politie in 2014. ‘We hielden contact en bleven verbonden, zo raakten we in gesprek over de mogelijkheden binnen ICQ’. Er volgden diverse gesprekken met Guillaume, Jeroen en Erik en een nieuwe samenwerking ontstond: Hans Kuitert is de nieuwe Business Development Director bij ICQ-ICT Profs. Een dubbelrol.

Enerzijds gaat Hans aan de slag als consultant. ‘3 dagen in de week bij de Gemeente Den Haag, in de rol van People Manager. Het is mijn taak om samen met het managementteam van de IT-organisatie van de gemeente Den Haag de zorg voor het personeel verder te professionaliseren en ICT-medewerkers van de Gemeente Den Haag te helpen in hun ontwikkeling’. In de andere dagen werkt hij aan het uitbouwen van ICQ-ICT Profs, in de vorm van nieuwe diensten, producten, andere afzetmarkt en klanten. ‘En ik ga zorgen voor groei in de vorm van nieuwe medewerkers’.

Hans ziet in zijn nieuwe rol een kans om het kennishuis uit te breiden. ‘Guillaume heeft het fundament van ICQ-ICT Profs neergezet. ICQ Groep heeft een hele goede naam als het gaat om detachering en bemiddeling van zelfstandige professionals. Als werkgever zijn we echter minder bekend en dat is jammer want we hebben veel te bieden’. Als het aan hem ligt zijn de 10 professionals in het team aan het eind van het jaar verdubbeld. Een ambitieuze en, gezien de huidige arbeidsmarkt, een lastige doelstelling. Hans noemt het, optimistisch als hij is, een mooie uitdaging.

‘We zijn klein en wendbaar, een platte organisatie waar echt heel veel mogelijk is. Elk contract is maatwerk. Wil je een gegarandeerd basissalaris met daarboven op een deel van je eigen omzet? Het kan. Liever meedoen aan een (Young-)Professional Program om zelf ondernemer te kunnen zijn. Ook mogelijk. Liever een zeer concurrerend vast salaris? Vinden wij ook prima’. Als werkgever denkt ICQ mee met de professional en biedt een vorm die voor de professional het best past. Uit eigen ervaring snappen ze dat verschillende vormen passen bij verschillende levensfasen, zoals ze die zelf ook allemaal doorlopen hebben. Ook hieruit blijkt dat de menselijke maat boven aan staat. ‘We zeggen niet voor niets ICQ works for you. Wij werken voor jou, en wat we doen moet werken voor jouw situatie.’

ICQ-ICT Profs is voor professionals in meerdere opzichten een interessante werkgever en opdrachtgever. ‘De regelruimte en autonomie gecombineerd met een enorm netwerk aan opdrachtgevers in het hele land zie ik als een groot pluspunt ten opzichte van al die bedrijven en bemiddelaars die steeds groter geworden zijn of die alleen maar sturen op omzet. Bij ons tel je mee en mag groei en omzet niet ten koste gaan van wie wij willen zijn. En daarom denk ik dat het ons gaat lukken om nieuwe getalenteerde collega’s aan ons te binden’.